Klapstuk  hartstichting  tikkiering  25 6 %282 of 2%29

De TikkieRing voor zorgverleners

Jouw ziekenhuis geeft de TikkieRing uit. Dat waarderen wij, de ouders en kinderen met een hartafwijking enorm. Je weet waarschijnlijk als geen ander hoeveel steun de kinderen en de ouders hebben bij de TikkieRing. Hier vind je alles wat je nodig hebt om de TikkieRing in het ziekenhuis uit te (blijven) geven.

Vraag en antwoord

Hier vind je de meestgestelde vragen met antwoorden over de TikkieRing

 • Welke ziekenhuizen geven de TikkieRing uit?
 • Welke kinderen kunnen deelnemen?
 • Wat zit er precies in het introductiepakket voor kinderen en ouders?
 • Wat is het beste moment om het introductiepakket te geven?
 • Welke Tikkies zijn beschikbaar?
 • Wat kan ik doen als er Tikkies uit het verleden worden gevraagd?
 • Hoe deel je de TikkieRing en Tikkies uit?
 • Hoe bestel ik introductiepakketten en extra Tikkies?
 • Hoe bestel ik voorlichtingsmateriaal?
 • Waar vind ik nog meer informatie voor kinderen en ouders?
 • Wat is er voor nabestaanden als een kind overlijd?

De antwoorden

 • Welke ziekenhuizen geven de TikkieRing uit?

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, het VUmc in Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen, het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag en het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam.

 • Welke kinderen kunnen deelnemen?

Kinderen van 0 tot 18 jaar waarbij de cardiale diagnose is gesteld en opgenomen worden voor behandeling, kunnen Tikkies krijgen. Kinderen en ouders beslissen zelf of ze willen deelnemen. 

 • Wat zit er precies in het introductiepakket voor kinderen en ouders?
 1. De eerste Tikkies: een fles met de naam van het kind (de naam schrijf je er met een dunne stift zelf op), het potlood om notities te maken, de tent voor een goed onderkomen, een kompas om niet te verdwalen en het vignet als ondersteuning van de Hartstichting en Hartvrienden, allen als symbool voor de start van de reis.
 2. Een TikkieRing om de Tikkies aan op te hangen. In het doosje zit een klein haakje om de ring aan op te hangen.
 3. Een rood bewaardoosje voor de TikkieRing. Op de hoekjes van dit opvouwbare doosje zit een plakstrip om hem vast te plakken.
 4. Een Logboekmap met daarin een log om alle belevenissen in op te schrijven. Ook is er ruimte voor aantekeningen, foto’s en knipsels van het kind zelf of van anderen. In het Logboek staat ook het verhaal van de Schatten van Rapatiki, het reisverhaal als metafoor, de schatkaart waarop alle Tikkies een plekje hebben, en ansichtkaarten om zelf te versturen naar vriendjes of thuis. Ook zit er een naamkaartje bij om in de doos te plakken, een overzichtskaart waar alle Tikkies op genoemd staan en een spaarkaart om bij te houden als een Tikkie niet op voorraad is.
 5. Een inlogkaart met inlogcode om op www.tikkiering.nl/aanmelden gebruik te maken van het digitale logboek. Online kunnen kinderen zelf, of een ouder voor het kind, een logboek bijhouden met foto’s en filmpjes. Wie wil kan vrienden en familie op de hoogte houden door verhalen te delen. Ook is hier de mogelijkheid om andere kinderen met een TikkieRing te ontmoeten. Wanneer kinderen, of als ze nog klein zijn hun ouders, inloggen, dan wordt een welkomstbrief met E-Tikkie per post toegestuurd.
 6. De ouderfolder Tikkies met informatie over de TikkieRing voor ouders.
 7. Hartvrienden flyer met informatie over andere producten en diensten van Hartvrienden.
 • Wat is het beste moment om het introductiepakket te geven?

Informatie over de TikkieRing wordt gegeven nadat de diagnose is gesteld. Het introductiepakket wordt meestal uitgedeeld door de kinderverpleegkundige of pedagogisch medewerker. Hij of zij kiest het juiste moment om de TikkieRing aan het kind en de ouders aan te bieden. Na een opname ontvangen de kinderen op de poli, afdeling of de behandelkamer de bijbehorende Tikkies. 

 • Welke Tikkies zijn beschikbaar?

In totaal zijn er 34 Tikkies beschikbaar. Alle Tikkies, op twee speciale na, staan met beschrijving in dit overzicht

Speciale Tikkies:

 1. Boek-Tikkie. Starten kinderen met de TikkieRing, maar hebben ze al veel behandelingen gehad? Daarvoor hebben we een speciale verzameltikkie. Deze tikkie symboliseert de reis die de kinderen tot nu toe al afgelegd hebben.
 2. E-Tikkie. Dit is de enige Tikkie die niet in het ziekenhuis is. Deze Tikkie staat symbool voor het delen van je verhaal en wordt aan kinderen toegestuurd die digitaal Tikkies verzamelen.
 • Wat kan ik doen als er Tikkies uit het verleden worden gevraagd?

Omdat een aantal ziekenhuizen pas recent met de TikkieRing mee doen kan het zijn dat kinderen een TikkieRing hebben waar de Tikkies van behandelingen uit het verleden missen. Voor deze kinderen hebben we een speciale Tikkie gemaakt, de Tikkie Boek. Deze Tikkie staat symbool voor alle behandelingen en avonturen die ze al in het verleden hebben meegemaakt.

 • Hoe deel je de TikkieRing en Tikkies uit?
 1. Na het overhandigen van het introductiepakket kunnen ook artsen, echoscopisten, pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere betrokken medewerkers direct na de behandeling de Tikkies uitreiken.
 2. In het verpleegkundig dossier wordt met een aantekening aangegeven dat het kind meedoet met de TikkieRing.
 3. Direct na een interventie wordt de desbetreffende Tikkie uitgereikt.
 4. Het kind/de ouders hebben de regie in het gebruik van de TikkieRing. Zij houden zelf in de gaten of het kind na een interventie een Tikkie krijgt.
 5. De Tikkie ‘prikkebeest’ wordt maximaal 1 per dag uitgedeeld. Op de spaarkaart kan elke prik geturfd worden.
 6. Als een ring vol is, mag een nieuwe ring uitgereikt worden.
 7. Is een kind al onder behandeling, toen er nog geen Tikkies in het ziekenhuis werden uitgereikt? Dan krijgt deze de Tikkie ‘boek’ als symbool voor alle behandelingen die al zijn geweest.
 8. De Tikkies zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen met een hartafwijking. Ze mogen niet op andere manieren worden verspreid of nagemaakt.
 • Hoe bestel ik introductiepakketten en extra Tikkies?

Elk van de deelnemende ziekenhuizen heeft een contactpersoon die de voorraad bijhoudt. Geef bij deze persoon op tijd aan welke Tikkies aangevuld moeten worden.
Alleen de contactpersoon kan één keer per kwartaal bestellen via het bestelformulier. De levering duurt ongeveer een week.

 • Hoe bestel ik voorlichtingsmateriaal?

Naast het introductiepakket met de bijbehorende voorlichtingsmaterialen, is er nog ander materiaal te bestellen; flyers en een poster Hartvrienden en een brochure ‘Leven met een aangeboren hartafwijking’. Je kunt dit materiaal bestellen via de webshop van de Hartstichting.

 • Waar vind ik nog meer informatie voor kinderen en ouders?

Alle informatie over de TikkieRing die kinderen en ouders nodig hebben, krijgen ze bij het introductiepakket.
Op de webpagina over de TikkieRing staat meer informatie en een video over de TikkieRing.

De ouderfolder TikkieRing is zowel in het Nederlands als in het Engels te downloaden.

In de introductiemap staat ook het online platform www.Tikkiering.nl genoemd. Op dit platform kunnen kinderen met een inlogkaart het logboek en de TikkieRing bijhouden en verhalen van andere Tikkiegebruikers lezen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn ter voorbereiding van een spannende operatie.

 • Wat is er voor nabestaanden als een kind overlijd?
 1. Bij overlijden is er de Ster Tikkie. Deze Tikkie staat symbool voor de mooie herinneringen aan het kind en alle avonturen die hij/zij heeft gemaakt op het eiland Rapatiki. Maar de Ster is er ook als afscheid.
 2. De Tikkie zit in een kleine enveloppe, met een lintje vast aan een kaart. Op de kaart staat een gedicht en een verwijzing naar www.hartvrienden.nl/ster. Op deze pagina bieden we ondersteuning voor ouders die hun kind hebben verloren aan een hartafwijking.
 3. Bij het nagesprek met de kindercardioloog overhandig je de Ster Tikkie. Daarmee is dit de láátste Tikkie die de ring afsluit. Wordt deze afspraak niet gemaakt of willen ouders de Ster Tikkie graag op een ander moment hebben, dan kunnen ze dit afstemmen met de verpleegkundige of pedagogisch medewerker (contactpersoon TikkieRing). Zorg ervoor dat intern duidelijk is waar vragen gesteld kunnen worden en dat medewerkers geïnformeerd zijn.
 4. De Ster Tikkie is ontwikkeld met de ontwerpers van de andere Tikkies en samen met een aantal ouders en zorgverleners. Het is een bijzondere Tikkie, want de Tikkie is te delen en daarmee kun je een deel bij je dragen en het andere deel aan de ring hangen.
 5. De Tikkie, informatie en ondersteuning is gebaseerd op een onderzoek naar behoeften bij ouders rondom overlijden van hun hartekind. Jullie ziekenhuis kan ook meehelpen de zorg rondom overlijden te verbeteren, lees daarvoor de tips en ervaringen in het onderzoek.

Uit de praktijk

Jasmijn (9) vertelt in deze video wat de TikkieRing is en wat het voor haar betekent.

Ouders over TikkieRing

‘Zeer goed initiatief. Onze zoon is nu nog te jong, maar hij heeft wel een litteken op zijn borst. De Tikkies kunnen over een paar jaar helpen om uit te leggen hoe hij hieraan komt. Het logboek heb ik ook iedere dag bijgehouden, zodat we terug kunnen lezen wat er allemaal is gebeurd.’

‘Mijn dochter vindt de bedels leuk en pakt ze regelmatig uit de kast om ermee te spelen. Soms zit­ten we samen en dan nemen we de ring nog eens door. De Tikkies hebben Ilse door al die prik­ken, echo’s en andere onderzoeken heen gesleept. En hebben haar hel­pen begrijpen wat er met haar aan de hand is.’

Zorgverleners over TikkieRing

‘Kinderen vinden het leuk en hebben er wat aan, daar doe je het voor!’

‘Medewerkers geven het met trots, het is echt iets bijzonders!’ Ze zien ook terug dat het iets betekent voor de kinderen/ouders. Zo hing een ouder van een pasgeboren kindje de ring op een speciale plek aan het bedje.’

Tips van andere zorgverleners

 • "Laat ouders het filmpje over de TikkieRing zien, dat is een fijne aanvulling op de mondelinge toelichting", pedagogisch medewerker LUMC.
 • "Het vullen van de voorraad Tikkies en het vouwen van de doosjes kost wat tijd. Wij hebben hiervoor hulp gevraagd van een sociale werkplaats. Ook vrijwilligers kunnen meehelpen", medewerker WKZ.
 • "Hang posters op of informeer via het digitale informatiebord, zodat kinderen ook zelf gaan vragen om Tikkies. Informeer ook collega’s via intranet en bij teamoverleggen. Maak het zo makkelijk mogelijk. De Tikkies moeten voor het grijpen liggen en laat duidelijk weten hoe en door wie de voorraad bijgevuld wordt", medewerkers Leiden en Groningen.

Deel ervaringen en tips

Wil je ook ervaringen delen van het werken met de TikkieRing? Of heb je tips voor andere deelnemende ziekenhuizen? Laat het ons weten, vul het formulier in.

Vanaf 12 jaar

Voor kinderen/jongeren vanaf 12 jaar is er nu TEAMHartvrienden. Een website en app om met elkaar in contact te komen, ervaringen te delen en begrip te krijgen van de omgeving. Lees meer over TEAMHartvrienden op onze website. Je kunt er ook promotiemateriaal aanvragen voor TEAMHartvrienden.

Contact en bestellen

Vind je niet de informatie die je zoekt? Heb je tips? Neem dan gerust contact met ons op door een mail sturen naar hartvrienden@hartstichting.nl.

Heb je een specifieke vraag over de implementatie in jouw ziekenhuis? Neem dan contact op met Marlieke Janssen ten Haaf, Relatiemanager Patiëntengroepen.

Bestellen

Alleen de contactpersoon van het ziekenhuis kan één keer per kwartaal Tikkies bestellen via het speciale bestelformulier en deze naar ons mailen. De levering duurt ongeveer een week.

 

Deel via: